Karadeniz Fındık Hasadı Bitti! Düşük Rekolteden Gelen Kötü Haber

Karadeniz Bölgesi'nde Ağustos ayında fındık hasadı sona erdi. Bu yıl fındık üreticileri, kuraklık ve böceklerin yol açtığı zorluklarla başa çıkmakta. Üretim azalması, fındık kırım ve işleme tesislerinin faaliyetlerini de olumsuz yönde etkiledi.

Karadeniz Fındık Hasadı Bitti! Düşük Rekolteden Gelen Kötü Haber

Karadeniz bölgesinin en kıymetli tarım ürünleri arasında bulunan fındıkta, hasat ve kurutma süreçleri tamamlandı. Üreticilerin bir kısmı, kurutdukları fındıkları doğrudan satarken, diğer bir kısmı ise kış aylarında tüketim için işlenmiş halde almak istiyor. Son yıllarda sayıları artan fındık kırma ve kavurma tesisleri, bölge halkına büyük kolaylık sağlıyor. Üreticiler, bu işletmelere getirdikleri fındıkları; kırılmış, kavrulmuş ve vakumlu paketler halinde belli bir ücret karşılığında teslim ediyorlar.

Yetkililer, bu hizmetlerin hem hijyenik şartlar açısından hem de zaman tasarrufu bakımından üreticilere büyük faydalar sağladığını vurguluyor. Ortahisar ilçesinde bulunan fındık kırma, kavurma ve paketleme tesisi ise vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği bir merkez haline gelmiş durumda.

Çarşıbaşı ilçesinde 2001 yılında sektöre adım atan ve şu an Ortahisar'da faaliyet gösteren İsko Fındık'ın sahibi Mustafa Dereköylü, sezonun başlangıcında düşük bir tempoyla ilerlediğini belirterek, rekolte ve randıman düşüklüğüne dikkat çekti.

Dereköylü, müşterilerin yüzde 90'ının ürünleri ya hediye ya da kendi tüketecekleri için aldığını belirterek, "Geriye kalan yüzde 10’luk kısmı ise tüccara satmak yerine, fındığını kırdırıp kavurttuktan sonra anlaştıkları marketlerde iç fındık olarak satıyor" diyerek durumu özetliyor.

Ortahisar'daki tesisinde gerçekleştirdiği kırma, kavurma ve paketleme işlemlerinin yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Dereköylü, "Sezonumuz başladı. Ancak bu yıl fındık hasadı sorunlu geçti. Kuraklık ve böcek zararları fındığın kalitesini etkiledi. Şu ana kadar kırım işleri, ürün azlığı nedeniyle düşük seviyelerde seyrediyor. Rekoltedeki düşüşe karşın sezona başladık ancak yoğunluk beklediğimiz gibi değil. Müşterilerin fındıklarını günlük olarak kırıyor, kavuruyor ve paketleyip teslim ediyoruz. Taleplere göre fındık ezmesi, fındık unu, sütlü ve kakaolu krema gibi çeşitler üretmeyi sürdürüyoruz" dedi.

Sektörde 2001’de yer aldığını sözlerine ekleyen Dereköylü, "Bu işe Çarşıbaşı ilçesinde başladım. İki yıl orada çalışmalara devam ettikten sonra iş yerimi merkeze taşıdım. İlk başta üç kişiydik ama şimdi ekibimiz on kişiyi geçti. Birçok vatandaş, kabuklu fındıktan ne kadar iç ürün elde edileceğini, yani randımanın ne olduğunu bilemiyor. Fındık kırdırdıkça bunu öğreniyorlar. Genellikle fındık, yarı yarıya randıman veriyor. Örnek vermek gerekirse, 100 kilogram fındık getiren bir müşteri, çiğ fındık, kavrulmuş fındık, fındık ezmesi, fındık kreması, fındık krokanı gibi çeşitlerin hepsini talep ediyor" şeklinde konuştu.

BEŞ-ON YIL İÇİNDE ARTACAK

Dereköylü, müşterilerin yüzde 90'ının, ürünleri hediye ya da kendi tüketimleri için satın aldığını belirterek, "Müşterilerimizin yaklaşık yüzde 90'ı ürünleri hediyelik ya da kendi tüketimleri için alıyor. Geriye kalan yüzde10'luk kısım ise tüccara satmak yerine, fındığını kırdırıp kavurttuktan sonra anlaştıkları marketlerde iç fındık olarak satıyor. Daha büyük miktar talepleri olan müşterilerimiz, tonlarca ürün yaptırıyor. Bu tür müşteriler sayıca az, ancak 5-10 yıl içerisinde sayılarının artacağına inanıyorum" dedi.

FINDIKTA ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTI

Dereköylü, fındıkta ürün çeşitliliğinin arttığını kaydederek, "Şu anda fındıktan ürettiğimiz ürünler arasında çiğ iç fındık, kavrulmuş fındık, fındık ezmesi (ballı, pekmezli, şekerli çeşitleri), Nutella tarzı çikolatalı sütlü krema, fındık krokan ve fındık unu yer alıyor. Fındıktan kuru baklava da yapıyoruz fakat şimdilik bunu yetiştiremiyoruz. Sektöre ilk başladığımda sadece kırma, kavurma ve ezme işleri yapıyordum. Zamanla, müşterilerimizin taleplerine göre diğer ürünleri de üretmeye başladık. Sezonumuz genellikle iki-üç ay sürüyor ama her gün kırım işlemi gerçekleştiriyoruz" dedi.

REKOLTE VE RANDIMAN DÜŞÜK

Dereköylü, bu yıl rekolte ve randımanın düşük olduğunu ifade ederek, "Bu yıl gelen fındıklar, 43-48 randıman arasında değişiyor. Hem rekolte hem de randıman durumu düşük. Sıcak hava fındığı olumsuz etkiledi. Geçen yıla göre böcek zararı daha az olsa da, hem böcek hem sıcak hava sorunu etkili oldu. On yıl öncesine kadar fındıklar çok kaliteli oluyordu; ancak son beş yılda maalesef bu kaliteyi göremiyoruz. Ücretlendirmelerimizi kabuklu fındık bazında yapıyoruz. Ürün fiyatları, müşterinin tercihine göre değişiklik gösteriyor. Her bir ürünün fiyatlandırması farklıdır” dedi.