Yeşil Altın Fiyatları 90.000 TL'yi Aştı! Türkiye’nin Tek Yetiştirdiği Hammaddenin Yıldızı

Türkiye'de sadece bir ilde yetişen bu ürün, 'yeşil altın' olarak biliniyor. Meyve suyu sektöründe ana hammadde olan bu ürünün türüne bağlı olarak fiyatı 90.000 TL’yi aşabiliyor.

Yeşil Altın Fiyatları 90.000 TL'yi Aştı! Türkiye’nin Tek Yetiştirdiği Hammaddenin Yıldızı

Pazaryeri ilçesi, Türkiye'nin Bilecik ilinde, "Yeşil Altın" olarak bilinen şerbetçiotunun 2025 yılı hasadına başladı. İçecek sektöründe kritik bir hammadde teşkil eden bu endüstriyel bitki, bölgenin hem ekonomik hem de sağlık alanındaki gelişimine önemli katkılar sağlamaktadır.

PAZARYERİ DIŞINDA YETİŞMİYOR

Özellikle Türkiye'de yalnızca Bilecik'in Pazaryeri ilçesinde yetişen şerbetçiotu, 1.500 dekarlık bir alanda ekilmektedir. Bu özel bitkinin aroma, Brewers Gold, Erciyes, Ege ve Pazaryeri çeşitleri burada yetiştirilir. Her yıl nisan ayında başlanan iplikleme işlemi ile yeni sezon için hazırlanan şerbetçiotu, ağustos ayında hasat edilmekte ve daha sonra işlenmek üzere kooperatif ve özel tesislere gönderilmektedir.

bilecikte-serbetciotu-hasadi-1.jpg

2025 YILI FİYAT DÜZENLEMELERİ

Bu yıl için şerbetçiotu fiyatları da netleştirildi.

  • Aroma çeşidi: 93.018 TL
  • Brewers Gold, Ege, Erciyes ve Pazaryeri çeşitleri: 90.048 TL

Bu belirlenen fiyatlar, çiftçilerin memnuniyetini artırırken ilçe ekonomisine de canlılık kazandırdı.

GIDA, SAĞLIK VE KOZMETİK SEKTÖRÜNDE KULLANIM ALAŞIMI

Pazaryeri Belediye Başkanı Zekiye Tekin, hasat süreci başladığında işleme tesislerini ziyaret ederek çalışanlara başarı diledi ve sezonun bereketli olmasını umduğunu ifade etti. Başkan Tekin'in açıklamaları ise şöyledir:

“Pazaryeri ilçemiz dışında üretilmeyen şerbetçiotu bitkisi, birçok alanda önemli faydaları bulunuyor. Gıda ve tıp sektörlerinin yanı sıra kozmetik alanındaki yatıştırıcı etkisiyle de oldukça dikkat çekiyor. Özellikle kadınlar üzerindeki olumlu etkileri göz ardı edilemeyecek kadar önemli.”

bilecikte-serbetciotu-hasadi-2.jpg

EKŞİ MAYALI EKMEKTE DE KULLANIMI ARTIRILIYOR

Başkan Tekin, ayrıca şerbetçiotu kozalağının geleneksel kullanımlarına da değindi:

“Ekşi mayalı ekmek üretiminde şerbetçiotu suyu kullanıyoruz. Bu sayede daha sağlıklı ve doğal ekmekler elde ediliyor” diye ekledi.

BEREKETLİ BİR HASAT DÖNEMİ UMUT EDİLİYOR

Bu yılki hasat dönemi için beklentiler de oldukça olumlu. Başkan Tekin şu şekilde konuştu:

“Toplamda yaklaşık 1.500 dekarlık alanda üretimi gerçekleştirilen şerbetçiotundan bu yıl yüksek bir verim bekliyoruz. İnşallah çiftçilerimizin ve üretici kurumların da yüzü gülecek. Hem ekonomik hem de tarımsal açıdan önemli bir hasat dönemindeyiz” dedi.